Właściwości bylicy pospolitej
Już w starożytności bylica pospolita znana była jako roślina lecznicza. Chińczycy po dziś dzień stosują ją w zatruciu ciążowym i gorączce, dymem z suchego, palonego ziela leczą astmę. Znają to pożyteczne „ziółko" i Indianie w Ameryce Północnej - leczą naparem z bylicy reumatyzm i przeziębienie.
Ziele bylicy pospolitej zawiera: substancje goryczowe, związki żywicowe, kwasy organiczne, około 0,22% olejku lotnego i inne składniki. Korzenie mają podobny skład, nie zawierają jednak substancji goryczip-wych i mają niewiele garbników.
Napar lub nalewka z bylicy pobudza miesiączkowanie i trawienie. Stosuje się je również-ze względu na właściwości rozkurczowe - w schorzeniach wątroby, pęcherzyka żółciowego i pęcherza oraz w nerwobólach.
Napar sporządzamy biorąc 20 g suszonego ziela na 2 szklanki wrzątku. Silniej działają jednak nalewki na winie lub spirytusie. Nalewka: 20 g suszonego lub kilka pędów świeżego ziela zalewamy 100 ml alkoholu 70% i macerujemy 14 dni. Następnie ostrożnie zlewamy do butelki z ciemnego szkła i przechowujemy w chłodnym miejscu. Zażywa się 30-40 kropli na wodzie 3-5 razy dziennie. Taką nalewkę można również robić zastępując spirytus winem gronowym, najlepiej czerwonym. Nalewkę winną pije się po 1 łyżce 6-8 razy dziennie na wzmocnienie i dla uregulowania przemiany materii.