Fasolka po poznańsku
Warto ją propagować. Nie tylko dlatego, że jest wyjątkowo smaczna, ale i dlatego, że pozwala zachować niemal wszystkie „skarby" fasolki. Więc przede wszystkim witaminy z grupy B, które, jak wiadomo, są rozpuszczalne w wodzie. Gdy fasolkę szparagową ugotujemy i odlejemy wodę, większość tych witamin idzie do zlewu. W fasolce po poznańsku wody się nie odlewa, lecz używa do przygotowania sosu.
Fasolkę szparagową umyć, obrać, pokrajać ukośnie i zalać wodą, aby dobrze pokryła strączki. Gdy fasolka będzie ugotowana na miękko, doprawiamy sos łyżką mąki wymieszaną z paroma łyżkami śmietany. Do smaku dodajemy soli, pokruszonego cząbru i odrobinę soku z cytryny Można też sos zrobić na białej zasmażce z łyżki oliwy i łyżki mąki, rozprowadzić wywarem z fasolki, doprawić solą, śmietaną, cząbrem i cytryną.