Czosnek pospolity i jego właściwości
Czosnek, według Borysa Tokina, odkrywcy fitoncydów (1928 r.) - ma ich najwięcej ze wszystkich roślin. Stąd te właściwości bakteriobójcze: jak twierdził Tokin, czosnek „działa jak karbol na organizm ludzki". Od wieków był leż uważany, i słusznie, za środek antymiażdżycowy i odmładzający w tym znaczeniu, że przeciwdziała wielu chorobom zwyrodnieniowym wieku starczego, odkaża przewód pokarmowy, płuca i oskrzela, dochodząc do najdrobniejszych oskrzelików. Stąd tak skutecznie działa przy wszelkich chorobach zaziębieniowych i wielu innych, związanych z chorobami płuc. Stosuje się czosnek w miażdżycy, nadciśnieniu, atonii przewodu pokarmowego.
Zewnętrznie jego preparaty leczą rany. Przeciwdziałają też zatruciom nikotynowym u palaczy. Słowem-czosnek jest „dobry na wszystko". Tylko... razi nasz zmysł powonienia. Owszem, duże ilości zjadanej równocześnie zieleniny, na przykład natki pietruszki, a także gryzienie ziarn kawy, czarnuszki, jałowca, goździków-a więc aromatycznych nasion i owoców-nieco łagodzą woń czosnku.
Dawniej czosnek nazywano „uniwersalnym lekiem ubogich". Nieraz z doskonałym skutkiem można wyleczyć czosnkiem katar (nieżyt nosa) także i przewlekły. Medycyna ludowa zaleca pić na czczo szklankę gorącego mieka z paroma ząbkami czosnku, rozgniecionego na miazgę i włożonego do tego mleka na 2-3 minuty.